Bij Reppido werken we elke dag hard om onze software verder te ontwikkelen. Dit doen we niet alleen in Nederland, maar ook in Sri Lanka. Wij hebben namelijk een vast team met collega’s in Sri Lanka. Dit vereist natuurlijk wel een iets andere aanpak dan werken in een team waarin je elkaar elke dag ziet. Manager Paul Verdaasdonk vertelt meer over de werkwijze met een team die gesitueerd is in twee landen. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Lees dan verder!

 

Elke ochtend een online overleg

Het ontwikkelteam van Reppidobestaat uit ontwikkelaars, product managers en testers. Omdat het team elkaar niet fysiek kan ontmoeten, werken zij volledig op afstand met elkaar. Om op afstand

met elkaar te kunnen werken en toch een binding met elkaar te hebben, is vertrouwen heel belangrijk: je moet op elkaar kunnen bouwen. Dit betekent dat het team enorm veel contact met elkaar heeft. Paul legt uit hoe zij dit doen. “Om met elkaar in contact te blijven staan, hebben wij elke ochtend – op de Nederlandse tijd – op een vast tijdstip contact met elkaar. In deze daily bespreken wat we deze dag gaan doen en of we ons afgesproken ontwikkeldoel gaan bereiken. Zo behoud je de samenspraak tussen elkaar en weet je precies van een ander waar deze mee bezig is”.

Scrum methodiek

Het team werkt met de scrum-methodiek. Scrum is een flexibele manier om softwareproducten te maken. Er wordt in korte sprints (van ongeveer 3 weken) gewerkt aan een gezamenlijk en helder geformuleerd doel door een team. Deze methodiek voorziet in diverse ‘events’ om het ontwikkelproces te ondersteunen en vooral te verbeteren. Paul vertelt dat één van de leukste events het moment is dat het team laat zien wat ze hebben ontwikkeld. “Het leukste ‘event’ is  wat ik de ‘show-off’ noem. In dit event, de review, laten we de stakeholders zien wat we in de afgelopen sprint hebben gerealiseerd. Deze stakeholders geven hun feedback op wat we hebben opgeleverd, zodat wij deze feedback weer kunnen verwerken. Samen met de product owner bekijken we dan met alle stakeholders wat de prioriteit van de volgende ontwikkelingen zijn”.

Altijd online werken

Paul vertelt dat er weinig impact van het Corona-virus is op het team. “Wij als ontwikkelafdeling werken altijd al online, dus tijdens de Covid-19 pandemie zijn we al helemaal ingesteld op werken op afstand. Het virus en de beperkingen hebben dus weinig impact op het ontwikkelproces, omdat we altijd al remote met elkaar samenwerken”. Wel hebben we nu net als iedereen meer aandacht voor de persoonlijke situatie en bespreken we dagelijks hoe het met iedereen is tijdens deze bijzondere tijden.