De eikenprocessierups kan voor behoorlijk wat overlast zorgen. De haren van de rupsen zorgen voor irritaties bij mensen, zoals een jeukende huid, pijnlijke ogen en geïrriteerde luchtwegen. Wanneer inwoners de mogelijkheid hebben om een melding te doen, helpt dit de gemeente om de exacte locatie van de rupsen te achterhalen. Door goed in kaart te brengen waar de eikenprocessierups zich bevindt, is het makkelijker om adequaat te reageren én om te anticiperen op te toekomst. Zo houdt je als gemeente grip op deze plaag.  

Bestrijding van de plaag  

De eikenprocessierups zorgt voor overlast bij mensen. Gemeenten ondernemen allerlei activiteiten om ervoor te zorgen dat mensen minder ongemak ondervinden. Voor gemeenten is het een lastige opgave om deze rups te bestrijden, omdat er maar weinig methodes zijn die zij kunnen gebruiken als bestrijdingsmiddel. De eerste stap in het bestrijden van de eikenprocessierups is het in kaart brengen van alle hotspots, om vervolgens door middel van slimme analyses te anticiperen op de toekomst. Meldingen die door inwoners worden gedaan, bieden hiervoor een waardevol hulpmiddel.  

Sneller bestrijden op basis van de meldingen van inwoners 

Het in kaart brengen van de EPR-problematiek is een belangrijk onderdeel van de bestrijding ervan. Wanneer inzichtelijk is waar de EPR zich bevindt, is het makkelijker om de rups te bestrijden. Met meldingen van inwoners kun je als gemeente een groot deel van de problematiek al in kaart brengen. Een meldingenapplicatie als Reppido is hiervoor een essentiële tool. Als gemeente maak je een categorie aan in Reppido waarop de inwoners kunnen melden. Via de kaart in Reppido doen inwoners eenvoudig en digitaal een melding op die categorie, waarbij ze de exacte locatie vermelden en een foto plaatsen. Degene die verantwoordelijk is voor de eikenprocessierups krijgt dan automatisch een notificatie in de via de Caretakers-part in Reppido, waarna hij snel de melding kan oplossen.  

Zonder irritatie in de openbare ruimte 

Niet alleen voor de gemeente is het handig om alle incidenten in kaart te hebben; ook voor inwoners is het fijn om te weten waar de EPR zich bevindt. Als je een wandeling maakt of wilt picknicken in het park, dan wil je liever geen last hebben van de rups. Door inwoners actief te laten melden, maar ook de gemeente meldingen aan te maken in de Reppido, heeft iedereen een actueel overzicht op de Reppido-meldingenkaart van de gemeente. Zo weten inwoners waar de probleemgebieden zijn en kunnen ze hier op anticiperen.  

Inspringen op de toekomst 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zo ook bij de problematiek rondom de EPR. Meldingen over de EPR helpen niet alleen bij de bestrijding van de rups, maar zorgen er ook voor dat jij als gemeente makkelijker kunt anticiperen op de toekomst. Wanneer duidelijk is waar de hotspots van de eikenprocessierups zich bevinden, is het mogelijk om slimme analyses te maken. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om de eitjes die gelegd zijn door de vlinders te bestrijden in de winter of besluit je om de capaciteit van het bestrijdingsteam te verhogen in het voorjaar. Op deze manier houdt je als gemeente grip op de situatie en ervaren inwoners minder last van de plaag.  

 

Heb je als gemeente advies nodig bij de bestrijding van de eikenprocessierups via meldingen van de inwoners? Neem dan contact met ons op!